KUNDPROJEKT

Göta Lejon

Projekt Göta Lejon har varit ett omfattande renoveringsprojekt som involverade en ombyggnation av publika ytor i byggnaden, såsom entré, foajé, barer och restaurang, med fokus på att uppgradera och modernisera installationerna i våningsplanen 09-13. Arbetet utfördes som en totalentreprenad, vilket innebar ansvar för både projektering och utförande av alla delar av elinstallationen.

Projektfakta:
– Storlek: 1020 kvm renoverad yta
– Omfattning: Ombyggnation av publika ytor i ”front of house” på våningsplan 09-13, inkluderat driftutrymmen, wc-grupper, entré/foajé, barer och restaurang.

Vad som ingick i elentreprenaden:

  1. Förberedelsearbete: En grundlig utredning och inventering av befintliga installationer och kabelvägar genomfördes, samt restaurering av utvalda armaturer.
  2. Rivning och Provisoriska Installationer: Urkoppling av gamla installationer och installation av ett provisoriskt byggbrandlarm inför rivning av befintliga system.
  3. Infällnad av Installationer: Samtliga installationer i publika ytor, såsom kraft, belysning, nätverk, brandlarm, talat utrymningslarm (TUL), och passersystem, infälldes istället för att vara utanpåliggande, vilket innebar ett mer estetiskt tilltalande resultat.
  4. Ny Elcentral och Fördelning: En helt ny kraftfördelning installerades för att förse Göta Lejon med el
  5. Armaturer och Belysningssystem: Installation av nya armaturer, både DALI- och fasdimmerstyrda, utvalda av arkitekten via DALI-konverterare, och ett nytt styrsystem baserat på KNX.
  6. Apparater och Armaturer: Schneider-produkter användes; Vit Renova i publika ytor och Vit Exxact i övriga ytor. Installation av trådlöst övervakade nödbelysning och hänvisningsarmaturer från Teknoware.
  7. Nätverk och Brandlarm: Ett nytt nätverk fördelat över tre stativ, samt ett nytt brandlarmssystem installerades, inklusive brandlarmscentral och anropsenheter för personer med funktionsnedsättning.
  8. RCO Passersystem och TUL: Installation av ett nytt RCO passersystem och talat utrymningslarm.
  9. Återbruk: Brandlarmet, som var endast två månader gammalt vid demontering, har till viss mån återanvänts. Även 2st aggregat med 70st ljuspunkter för trappstegsbelysning i salongen har bevarats och återanslutits, med nytt kablage och nya ljuskällor där det behövdes.
  10. Kuriosa: Ett uppmärksamhetslarm har installerats i foajén för att påkalla uppmärksamhet hos dörrvakten i salongen. Skärmtaket utanför entrén har två röda lampor, vilka signalerar ”SLUTSÅLT” när de lyser rött.

Utmaningar i Projektet:
– Under projekteringen upptäcktes att den befintliga belysningscentralen för salongen var installerad i ett utrymme där den nya hissen skulle installeras. En lösning togs fram för att flytta centralen och dess kablage, vilket förlades under golvet och via kabelstegar i taket i restaurangen. Detta resulterade i en mindre och moderniserad KNX-baserad central.
– Projektet genomfördes under sommaren med en produktionspeak över semestern, vilket gjorde det utmanande att koordinera materialleveranser och personal.

Restaurering och Bevarande:
– I ”front of house” har äldre befintliga armaturer renoverats och fått nytt kablage, limmade glas och nya socklar – totalt 30 armaturer inklusive ”Kottarna” i salongen har även dom restaurerats för att uppfylla moderna krav.
– Pendlade armaturer i salongens gång har demonterats och restaurerats på AWJ kontor, med tygkablage för att behålla det estetiska.
– Baren på plan 11 har bevarats och återbrukats, inklusive armaturer och belysningssystem ovanför baren, där dock spotlights bytts ut.

Projekt Göta Lejon var komplext men har resulterat i moderna, estetiskt tilltalande installationer med flera återbrukade delar, vilket också visar på en hållbarhetsaspekt i projektet.

UTFÖRT ARBETE 

ÅR

2024

PLATS

Stockholm

Vill du bli uppringd för mer information?